Label

17 Julai 2010

BINGKA SARAWAK

BAHAN-BAHAN


8 OZ mentega
1/2 gelas gula halus
1/2 gelas tepong gandum
2 biji kelapa ( 4 gelas santan pekat dan di masak sampai keluar minyak)
8 helai daun pandan (di kisar) @ 1 sudu teh pandan paste
1/2 tin susu manis pekat
7 biji telor ayam
1 sudu teh rempah kuih
sedikit pewarna hijau


CARA MEMBUATNYA


santan di masakdengan air daun pandan @ pandan paste sampai berminyak
mentega dan gula di pukul sampai putih
masukkan telor,susu dan santan yang telah di sejukkan
masukkan tepong gandum dan rempah kuih dan sedikit pewarna hijau
selepas itu kukus sehingga masak = 4 1/2 jam.


acuan hendaklah di alaskan dengan kertas minyak dan di taburkan dengan sedikit tepong gandum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PETUA PETUA

OVELETTE(Ovellete nie warna oren ok)

*untuk melembutkan kek anda....
*letakkan satu sudu teh ovelette ke dalam adunan kek anda..


ANTI MOLE (yang berwarna putih seakan chocolate rise)

*Agar kek anda tidak berkulat
*untuk tahan lama kek anda..
*letakkan sedikit jer...
*kalau berlebihan akan membuat kek anda menjadi pahit.

LEAVE YOUR MESSAGE HERE


ShoutMix chat widget

kawan-kawanku yang setia