Label

04 Ogos 2010

KEK BATIK KERONG



BAHAN-BAHAN

16OZ mentega,
16oz gula halus,
2 1/2 tin mentega tepung gandum,
1 tin susu manis,
1 tin jem ceri,
10 biji telor,
5 sudu makan tepung susu F$N,
2 sudu teh Vanila,
2 sudu Teh baking powder,
Perwarna hijau, coklat, kuning & merah
botol plastik sos.

CARA MEMBUATNYA

mentega dan gula di pukul sampai kembang.
telor di pukul sampai kembang baru masukkan ke dalam adunan mentega.
kacau rata-rata.
masukkan tepung gandum,tepung susu.
kemudian kacau lagi.
sukkan vanilla,baking powder,susu manis.
kacau rata-rata.
bahagikan kepada 4 bahagian.
warnakan setiap adunan yang telah di bahagikan tadi.
selepas itu, masukkan ke dalam botol plastik sos.
picitkan ke dalam acuan mengikut corak zigzag
selepas itu, kukus selama 5 minit.
angkat dan sapukan jem sebelum melapis lagi.
pastikan corak zigzag bertentangan setiap lapisan
ulang sampai habis....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PETUA PETUA

OVELETTE(Ovellete nie warna oren ok)

*untuk melembutkan kek anda....
*letakkan satu sudu teh ovelette ke dalam adunan kek anda..


ANTI MOLE (yang berwarna putih seakan chocolate rise)

*Agar kek anda tidak berkulat
*untuk tahan lama kek anda..
*letakkan sedikit jer...
*kalau berlebihan akan membuat kek anda menjadi pahit.

LEAVE YOUR MESSAGE HERE


ShoutMix chat widget
Terdapat ralat dalam alat ini

kawan-kawanku yang setia